Στο πλαίσιο του μαθήματος της  Αρχαίας  Ελληνικής Γλώσσας, το τμήμα Α3 συμμετείχε την Παρασκευή 10/11/2023 σε εργαστήριο προσομοίωσης ανασκαφής σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο  έξω από την αυλή του σχολείου μας. 

Τα παιδιά είχαν  την ευκαιρία να γνωρίσουν την επιστημονική διαδικασία ανασκαφής, τεκμηρίωσης και διαχείρισης των αρχαιολογικών ευρημάτων και να κατανοήσουν πώς οι αρχαιολόγοι σταδιακά ανασυνθέτουν το παρελθόν βάσει των ευρημάτων τους. Ο βιωματικός χαρακτήρας της δράσης ενθουσίασε τους μαθητές , οι οποίοι εργάστηκαν για τρεις συνεχόμενες διδακτικές ώρες  συνειδητά με σοβαρότητα και συνέπεια. 

Πριν την υπαίθρια δράση είχαν προηγηθεί στην τάξη συζητήσεις για τη σημασία της μνήμης, για το επάγγελμα του αρχαιολόγου και παρακολούθηση συνέντευξης του αείμνηστου αρχαιολόγου, Γιάννη Σακελλαράκη, ο οποίος γοήτευσε τους μαθητές με την επιβλητική φυσιογνωμία  του και τους συνεπήρε με τον χειμαρρώδη λόγο του. Έχοντας  πολύτιμο οδηγό μας φωτογραφίες  ανασκαφικών χώρων  από το βιβλίο του Ι. Σακελλαράκη με τίτλο «Ανασκάπτοντας το Παρελθόν», έγινε προσπάθεια  αναπαράστασης έρευνας στο παρελθόν και  στο χρόνο με παιγνιώδη  διάθεση αλλά και  με την ελπίδα να «φυτρώσει ο σπόρος της φιλομάθειας, της έρευνας…της υπευθυνότητας και της αντικειμενικότητας, της εργατικότητας, της παρατηρητικότητας και της φαντασίας, της καρτερίας για την  όποια κάποτε καρποφορία». 

Υπεύθυνοι καθηγητές : Παντελάκη Ελευθερία, Κουτσοκέρα Νικολέτα.