Στα πρότυπα του σπουδαίου Ισλανδικού εθίμου Jolabokaflod, της Χριστουγεννιάτικης Βιβλιοπλημμύρας, όπου εδώ και 80 περίπου χρόνια όλοι σχεδόν οι Ισλανδοί αγοράζουν, ανταλλάσσουν και διαβάζουν βιβλία την παραμονή των Χριστουγέννων, σκεφτήκαμε να καθιερωθεί και στην Ελλάδα και στην Κύπρο μια τέτοια ημέρα που θα υψώσει τη φιλαναγνωσία ως τον ουρανό!

Το ELNIPLEX και η πολυάριθμη ομάδα βιβλιοπωλείων από όλη την Ελλάδα «Είμαστε το Βιβλιοπωλείο ΣΟΥ» οραματίστηκαν, συνεργάστηκαν για αυτή την ιδέα, κι εμείς την ιδέα.

ΚΑΘΙΕΡΩΝΟΥΜΕ την 21η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ, τη μέρα του χειμερινού ηλιοστασίου για το βόρειο ημισφαίριο, τη μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου, ως ΗΜΕΡΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ ΒΙΒΛΙΩΝ με τους αγαπημένους μας, τους φίλους μας, τους μαθητές μας, τα παιδιά μας.

Αγόρασε ένα βιβλίο

Αντάλλαξε ένα βιβλίο

Δανείσου ένα βιβλίο

Δάνεισε ένα βιβλίο

Χάρισε ένα βιβλίο. Δυνάμωσε το φως.

Η Φωτεινή Στεφανίδη, διακεκριμένη εικαστικός και εικονογράφος δημιούργησε την αφίσα της πανελλαδικής αυτής φιλαναγνωστικής πρωτοβουλίας.

Αγκαλιάσαμε κι εμείς αυτή την ιδέα. Να δυναμώσουμε το φως με τα βιβλία! Απλώσαμε τη δράση μας σε όλη τη σχολική χρονιά και σε όλο το σχολείο, μαθητές, καθηγητές. Ήδη, σχεδόν με όλα τα τμήματά μας αφιερώσαμε μία ώρα στο μάθημα της τεχνολογίας και μαζί (με την καθηγήτριά  Μαρίνα Χρηστάκη)  επισκεφθήκαμε και γνωρίσαμε το χώρο της πιλοτικής βιβλιοθήκης του Γυμνασίου –Λυκείου μας. Οι μαθητές μας έγιναν μέλη της βιβλιοθήκης και συνειδητοποίησαν πως τα 3.500 βιβλία της είναι δικά τους. Δανείστηκαν σχεδόν όλοι από ένα βιβλίο που επέλεξαν μετά από ελεύθερη περιήγησή τους με την καλλιέργεια της ιδέας αυτό να συνεχιστεί.

Οι μαθητές διάλεξαν έναν συμμαθητή τους και έγιναν ζευγάρια προκειμένου να ανταλλάξουν μεταξύ τους ένα βιβλίο που έχουν στο σπίτι τους και έχουν ήδη διαβάσε και αγαπήσει.

Χαρίστηκε μετά από κλήρωση σε όλα τα τμήματα το τελευταίο μου βιβλίο: «Χαρτογραφία», Μαρίνα Μιχαήλ Χρηστάκη, εκδόσεις Μανδραγόρας 2023 και σελιδοδείχτες σε όλους τους μαθητές.

Θα χαριστούν με κλήρωση βιβλία μετά τις γιορτές από το βιβλιοπωλείο αλφαβητάριο και από το σύλλογο καθηγητών.

Καλλιεργήθηκε η ιδέα να χαρίζουμε βιβλία σε όσους αγαπάμε και στις γιορτές των φίλων μας.

Η δράση θα εμπλουτιστεί με ασκήσεις δημιουργικής γραφής  με θέμα το βιβλίο σε όλα τα τμήματα με την εποπτεία μου.

 Για υπενθύμιση εκτυπώσαμε την αφίσα και την τοιχοκολλήθηκε σε όλες τις τάξεις.