Στη Βαλένθια της Ισπανίας και ποιο συγκεκριμένα στο Colegio Nuestra Senora De Monte-Sion, βρέθηκαν από 6 έως 10 Μαρτίου 2023,  η Διευθύντρια του σχολείου μας Μπρουχούτα Αργυρώ (πληροφορικός) και οι καθηγητές Αλεξάκη Μαρία-Ελένη (οικιακής οικονομίας) και Τυλλιανάκης Εμμανουήλ (πληροφορικός), προκειμένου να παρακολουθήσουν μαθήματα και προτάσεις διδασκαλίας βασισμένα στο STEM, στα πλαίσια της διαπίστευσης Erasmus+ που υλοποιεί το σχολείο (κωδ. Σχεδ. 2022-1-EL01-KA121-SCH-000054938).

Η αναχώρηση των εκπαιδευτικών έγινε την Παρασκευή 3 Μαρτίου με πρώτη στάση τη Μαδρίτη. Οι εκπαιδευτικοί μας είχαν την ευκαιρία για ένα διήμερο να επισκεφτούν τα φημισμένα μουσεία Πράδο (Museo del Prado), Εθνικό Μουσείο Τέχνης Βασίλισσα Σοφία (Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía), Εθνικό Μουσείο Thyssen-Bornemisza  και την έκθεση 3D αντικειμένων στο εκθεσιακό κέντρο της Μαδρίτης αλλά και να περιηγηθούν στο εθνικό πάρκο της Μαδρίτης, στα βασιλικά ανάκτορα και στην τεράστια λαϊκή αγορά της πόλης.

Δευτέρα 6 Μαρτίου 2023

Την Δευτέρα 6 Μαρτίου οι καθηγητές μας ξεκίνησαν την παρακολούθηση των μαθημάτων τους στο Colegio Nuestra Senora De Monte-Sion στη Βαλένθια.

Αρχικά οι Ισπανοί συνάδελφοι, υποδέχτηκαν την αποστολή του σχολείου μας καθώς και τις αποστολές ακόμα δύο προγραμμάτων Erasmus, με μια μικρή μουσική εκδήλωση. Μετά τις απαραίτητες γνωριμίες  ακολούθησε ξενάγηση στους χώρους του σχολείου και  ενδελεχή ενημέρωση  για το πρόγραμμα της εβδομάδας.

Στη συνέχεια και αφού προηγήθηκε μια συζήτηση με τους συναδέλφους του σχολείου για το ισπανικό εκπαιδευτικό σύστημα και τις διαφορές με το δικό μας, οι καθηγητές της πληροφορικής παρακολούθησαν μαθήματα τεχνολογίας και δημιουργίας ηλεκτρικών κυκλωμάτων ενώ η καθηγήτρια της οικιακής οικονομίας μαθήματα γεωγραφικής ιστορίας με θέμα τον Παρθενώνα και τις τρεις διαφορετικές καθηγορίες των ελληνικών κιόνων.  Τα μαθήματα της πληροφορικής έγιναν στο εργαστήριο του σχολείου με τη χρήση Η/Υ, ενώ αυτά της γεωγραφικής ιστορίας μέσω ebook όπου τα παιδιά κρατούσαν σημειώσεις σε ένα τετράδιο ή ως σχόλια πάνω στο ebook τους.

Τρίτη 7 Μαρτίου 2023

Την επόμενη μέρα οι καθηγητές μας παρακολούθησαν μάθημα Arduino και συμμετείχαν σε ένα workshop ρομποτικής με τη χρήση Lego Spike Prime κιτ, που είχε ως στόχο τη δημιουργία ενός ρομποτικού αυτοκινήτου και τον προγραμματισμό του έτσι ώστε να αναγνωρίζει χρώματα και να δίνει πληροφορίες για τους αντίστοιχους χρωματικού κάδους απορριμμάτων.

Στη συνέχεια συμμετείχαν σ’ ένα μάθημα τεχνολογίας, όπου μελέτησαν διάφορα υλικά θερμομόνωσης κτιρίων και μ’ ένα εξαιρετικά παραστατικό πείραμα κατέληξαν ποιο απ’ αυτά τα υλικά είναι το ποιο θερμομονωτικό για δόμηση.

Το πρόγραμμα των μαθημάτων διακόπηκε για γεύμα και μια μικρή ξενάγηση στην πόλη  Torrent και τέλος  με την επιστροφή στο σχολείο οι καθηγητές μας συμμετείχαν σε ένα εργαστήριο υπολογιστών όπου μέσω κατάλληλου λογισμικού σχεδίασαν μπρελόκ για κλειδιά τα τύπωσαν στον ειδικό laser εκτυπωτή του σχολείου.

Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023

Την Τετάρτη οι καθηγητές πληροφορικής (κα. Μπρουχούτα και κος. Τυλλιανάκης) συνέχισαν τα μαθήματα Arduino, ενώ οι κα. Αλεξάκη  παρακολούθησε ένα μάθημα οικονομίας, στο οποίο οι μαθητές χωρισμένοι σε ομάδες (ίδιες από την αρχή της χρονιάς) έπαιξαν  «το παιχνίδι της Χήνας» (ειδικά διαμορφωμένο για το μάθημα). Στο παιχνίδι αυτό οι μαθητές έχουν ένα μήνα να συνεργαστούν και να παρουσιάσουν στους υπόλοιπους το οικονομικό θέμα το οποίο βρίσκεται κάθε φορά στο τετράγωνο που πατάνε στο επιτραπέζιο παιχνίδι.

Η μέρα έκλεισε με τη σχεδίαση και εκτύπωση 3D αντικείμενων, με τη χρήση της online εφαρμογής tinkercad.

Πέμπτη 9 Μαρτίου 2023

Την Πέμπτη το πρόγραμμά όλων των αποστολών είχε επίσκεψη στον εθνικό πάρκο Albufera στο οποίο δόθηκε η ευκαιρία σε καθηγητές και μαθητές να το διασχίσουν αρχικά με ποδήλατο και στην συνέχεια να κάνουν με βάρκα τον περίπλου της ομώνυμης λίμνης,  θαυμάζοντας από κοντά τον πλούσιο βιότοπο της περιοχής και το πλήθος των υδρόβιων πτηνών που φιλοξενεί.

Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023

Η τελευταία μέρα στο Colegio Nuestra Senora De Monte-Sion ξεκίνησε με την ολοκλήρωση των μαθημάτων Arduino και τη δημιουργία των χρωμάτων της ελληνικής σημαίας με τη χρήση LED και κατάλληλου κώδικα. Ενώ ο καθηγητής τεχνολογίας μας ενημέρωση για την εφαρμογή zap code και τις επεκτάσεις της.  

Ακολούθησε ενδελεχή συζήτηση με τον υπεύθυνο εκπαίδευσης του σχολείου και απονεμήθηκαν στην αποστολή μας τα certificates επιτυχούς ολοκλήρωσης των μαθημάτων.

Η μέρα έκλεισε με επίσκεψη στο κέντρο της Βαλένθια όπου οι αποστολές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια εντυπωσιακή πεντάλεπτη εκδήλωση πυροτεχνημάτων (μασκλαντά), με αφορμή το επικείμενο φεστιβάλ (Fallas-φάγιας-) προς τιμήν του Αγ. Ιωσήφ  ως καλωσόρισμα για την Άνοιξη.

Η επίσκεψη στο Colegio Nuestra Senora De Monte-Sion άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις και εμπειρίες στους εκπαιδευτικούς μας. Τους έδωσε την ευκαιρία να πάρουν μέρος σε μια σειρά μαθημάτων και εργαστηρίων και να δουν από κοντά τον τρόπο λειτουργίας τόσο των Ισπανών συναδέλφων τους, όσο και των μαθητών τους. Αντάλλαξαν απόψεις, πήραν και έδωσαν ιδέες αλλά και με την ευκαιρία της φιλοξενίας και άλλων ευρωπαϊκών αποστολών Erasmus,  άδραξαν την ευκαιρία να διευρύνουν το δίκτυο γνωριμιών και συνεργασιών του σχολείου μας.


Μαθήματα & Δραστηριότητες


Λίγο άρωμα από Μαδρίτη & Βαλένθια


Τι έγγραψε ο τοπικός τύπος για τη μετακίνηση

Αφήστε μια απάντηση