Η εβδομάδα 25 – 29 Σεπτεμβρίου ήταν αφιερωμένη στην ευρωπαϊκή ημέρα γλωσσών, η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο στις 26 Σεπτεμβρίου. Ο εορτασμός της ευρωπαϊκής ημέρας γλωσσών καθιερώθηκε – με πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Ευρώπης – το 2001.

Επτακόσια εκατομμύρια Ευρωπαίοι ενθαρρύνονται να μάθουν όλο και περισσότερες ξένες γλώσσες, είτε για λόγους επαγγελματικούς, είτε για λόγους κινητικότητας, είτε για ενίσχυση της διαπολιτισμικής κατανόησης.

Στα πλαίσια, λοιπόν, του μαθήματος των γερμανικών, με την επιμέλεια της καθηγήτριας Γερμανικής Φιλολογίας του σχολείου μας κας. Ζωγραφιστού Βιβιάννας, έγιναν σε κάθε τάξη διάφορες δραστηριότητες .

Στην Α’ γυμνασίου έγιναν δραστηριότητες που είχαν να κάνουν κυρίως με τις ομοιότητες που υπάρχουν στις γλώσσες· αυτό που στη γερμανική γλώσσα ονομάζεται Internationalismen. Λέξεις με ρίζα ελληνική, όπως η μουσική, ο ελέφαντας, η γεωγραφία και το τηλέφωνο, ηχούν στις περισσότερες γλώσσες σχεδόν ίδιες.

Με τους μαθητές της Β΄ γυμνασίου παίξαμε μέσα στην τάξη ένα quiz με ερωτήσεις σχετικά με τις γλώσσες στην Ευρώπη και ακούσαμε και το τραγούδι Je ne parle pas francais της διάσημης Γερμανίδας ράπερ Namika, το οποίο περιέχει στίχους στα γαλλικά και στα γερμανικά και μιλάει για δυο νέους που λόγω διαφορετικής εθνικότητας δεν μιλά ο ένας τη γλώσσα του άλλου και γι΄αυτό δεν μπορούν να συνεννοηθούν!

 Τέλος, οι μαθητές της Γ’ τάξης ασχολήθηκαν με ιδιωματισμούς που είναι κοινοί στα αγγλικά, στα γερμανικά και στα ελληνικά. Οι μαθητές έμαθαν διασκεδάζοντας πως φράσεις, όπως «Είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα» ή «Το μήλο κάτω απ΄ τη μηλιά θα πέσει» δεν χρησιμοποιούνται μόνο στη γλώσσα τους, αλλά με παρόμοια εκφορά και στην αγγλική και στη γερμανική!

 Το Γυμνάσιο Αρχανών, λοιπόν, «Λέει ΝΑΙ στις γλώσσες», που ήταν και το θέμα του φετινού εορτασμού της Ευρωπαϊκής ημέρας γλωσσών.