To Ευρωπαϊκό πρόγραμμα με τίτλο “Let ‘s visit my hometown” (κωδικός 2019-1-PL01-ΚA229-065056) ολοκληρώθηκε με επιτυχία με την τελευταία μετακίνηση που έγινε την εβδομάδα 09-13 Μαΐου 2022. Μαθητές και εκπαιδευτικοί από την Ιταλία, την Πολωνία (συντονίστρια χώρα) και την Πορτογαλία επισκέφτηκαν την χώρα μας, γεύτηκαν παραδοσιακά φαγητά και ήρθαν σε επαφή με τον πολιτισμό μας! Την οργάνωση της επίσκεψης ανέλαβαν οι εκπαιδευτικοί της παιδαγωγικής ομάδας του προγράμματος, ενώ με χαρά συμμετείχαν και πολλά άλλα μέλη του συλλόγου μας.
Το θέμα αυτής της τελευταίας συνάντησης ήταν “Μαζικός τουρισμός ή εναλλακτικές μορφές τουρισμού”. Οι συμμετέχοντες έμαθαν για τη μακρά ιστορία των Αρχανών, που ξεκινά από τη μινωική εποχή, επισκέφτηκαν το μινωικό ανάκτορο και τον αρχαιολογικό χώρο στη θέση Φουρνί.
Γνώρισαν όμως, και τις Αρχάνες του σήμερα, με τα πανέμορφα παραδοσιακά σοκάκια και τις φοβερές γαστρονομικές απολαύσεις! Στο τελευταίο συνέβαλαν σημαντικά και οι οικογένειες των παιδιών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα! Μαμάδες και γιαγιάδες επιστρατεύτηκαν και μαγείρεψαν για τους φιλοξενούμενούς μας, οι οποίοι ενθουσιάστηκαν με την κρητική κουζίνα και τα παραδοσιακά εδέσματα.
Στο χώρο του σχολείου μας οργανώθηκαν και έγιναν κάποια workshops: Με τη πολύτιμη συμβολή της γυμνάστριας κας Κρανιωτάκη χορέψαμε όλοι μαζί κρητικούς παραδοσιακούς χορούς, αλλά και ζωγραφίσαμε μινωικές σφραγίδες με τις οδηγίες της κας Μυρτώς Πολιτάκη! Στο εργαστήριο των υπολογιστών και με την καθοδήγηση του κ. Τυλλιανάκη και της κας Μπρουχούτα οι μαθητές τοποθέτησαν σε ψηφιακούς χάρτες της google τα αξιοθέατα που οι ίδιοι είχαν επισκεφτεί στις μετακινήσεις που είχαν προηγηθεί στην Πορτογαλία, την Ιταλία και την Πολωνία. Επίσης, επισκεφτήκαμε το ανάκτορο της Κνωσού, το αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου και περπατήσαμε στα ενετικά τείχη. Τέλος, μαζί με τους εταίρους, επισκεφθήκαμε την Περιφέρεια Κρήτης, όπου εκπρόσωπός της, μας ενημέρωσε για την τουριστική ανάπτυξη του τόπου και δόθηκε σε μαθητές και εκπαιδευτικούς έντυπο υλικό.
Για άλλη μια φορά εξασκηθήκαμε στις ξένες γλώσσες, αναπτύξαμε εργαλεία ICΤ, αναπτύξαμε νέες φιλίες, αντιληφθήκαμε τη διαφορετικότητα του δικού μας πολιτισμού από τους άλλους και κυρίως δείξαμε τι σημαίνει “ελληνική φιλοξενία”!
Κλείνοντας αυτό το πρόγραμμα τα μέλη της παιδαγωγικής ομάδας ευχαριστούμε ιδιαίτερα όλους όσους συνέβαλαν για τον σχεδιασμό και την οργάνωση του και ευχόμαστε να ζήσουμε με τους μαθητές μας κι άλλες τέτοιες ανάλογες εμπειρίες στο μέλλον!