Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. και τιμάται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου.

Το σχολείο μας τίμησε και φέτος τη συγκεκριμένη μέρα την Παρασκευή 01/12. Αρχικά, μέσω της προβολής βίντεο το οποίο συνδυάζει υλικό που αντλήθηκε από το διαδίκτυο αλλά και πρωτότυπη δημιουργία μαθητών/τριών του σχολείου μας, τα παιδιά αποσαφήνισαν τον ορισμό των ΑΜΕΑ και συζήτησαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά στην ελληνική κοινωνία. Ακολούθησαν βιωματικές δραστηριότητες στο προαύλιο του σχολείου με τη συμμετοχή μαθητών/τριών από όλες τις τάξεις, υπό την επίβλεψη των εκπαιδευτικών και την καθοδήγηση του εκπαιδευτικού φυσικής αγωγής κ. Τσαγκαράκη Κώστα. Έπαιξαν ποδόσφαιρο φορώντας ειδικούς νάρθηκες οι οποίοι περιόριζαν τη λειτουργικότητα του ενός ποδιού, περπάτησαν με κλειστά μάτια και, στηριζόμενοι κυρίως στην ακοή, έπρεπε να εντοπίσουν το συμμαθητή/τριά τους που κρατούσε το ίδιο μουσικό όργανο με εκείνους και, τέλος, προσπάθησαν να κινηθούν στο χώρο χρησιμοποιώντας προσομοιωτή προσθετικού ποδιού. 

Σκοπός της δράσης ήταν οι μαθητές/τριες να προβληματιστούν, να συνειδητοποιήσουν ότι υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι να αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο και να ανταποκρινόμαστε στις προκλήσεις της καθημερινότητας και να καλλιεργήσουν την ενσυναίσθηση προς τα άτομα με αναπηρία.

Μαθητές που συμμετείχαν στην δημιουργία του βίντεο: Κωνσταντίνος Τσιμπινός (Γ1), Όλγα Πανέρα (Γ1), Μαρία Παχάκη (Γ1), Υρώ Καβροχαράκη (Γ3), Ιωάννα Γενετζάκη (Γ3), Μαρίνα Καλαθάκη (Γ3), Ειρήνη Μαυράκη (Γ3), Εμμανουέλα Βασιλάκη (Α1), Μαριάννα Καπνάκη (Α1), Νικολέτα Κουτουλάκη (Α1)

Ένα ιδιαίτερο «ευχαριστώ» στον κ. Φιλήμονα Δασκαλάκη, εκπαιδευτικό φυσικής αγωγής στο Λύκειο Αρχανών, που μας προμήθευσε τους νάρθηκες και τον προσομοιωτή προσθετικού ποδιού.

Χρόνη Μαρία, ΠΕ02.ΕΑΕ