Την Παρασκευή 6 Μαΐου 2022 επισκέφθηκε το σχολείο μας η κ. Δήμητρα Καμπέλη και ο Αλί, πρόσφυγας από το Αφγανιστάν, στο πλαίσιο ενημέρωσης των μαθητών της Γ’ Γυμνασίου για το θέμα των προσφύγων, των μεταναστών και της διαφορετικότητας.
Η κ. Καμπέλη, ως συντονίστρια του προγράμματος ESTIA στο Ηράκλειο, αναφέρθηκε σ’ αυτό εξηγώντας ότι είναι στεγαστικό Πρόγραμμα στο Ηράκλειο Κρήτης για Αιτούντες Διεθνή Προστασία. Υλοποιείται από την Αναπτυξιακή Ηρακλείου με την υποστήριξη του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αφορά τη στέγαση σε μισθωμένα διαμερίσματα συνολικής δυναμικότητας εξακοσίων (600) θέσεων στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, καθώς και παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών σε αιτούντες άσυλο. Αποσκοπεί στην ασφαλή στέγαση και συνοδευτικές της στέγασης υπηρεσίες σε αιτούντες διεθνή προστασία, ανάλογα με τις ανάγκες τους και με γνώμονα την ολοκληρωμένη παροχή υλικών συνθηκών υποδοχής κατά την έννοια του ενωσιακού δικαίου. Η κύρια υπηρεσία της δράσης είναι η παροχή στέγασης σε λειτουργικά και κατάλληλα σπίτια σε αιτούντες άσυλο. Συνοδευτικές υπηρεσίες μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν την ενημέρωση, συμβουλευτική και υποστήριξη σχετικά με διαδικασίες που αφορούν τον ωφελούμενο, τη ψυχοκοινωνική υποστήριξη, τη διερμηνεία, τη μεταφορά για την τοποθέτηση στη θέση στέγασης κ.α.
Σε μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση με powerpointκαι εικόνες παιδιών από όλον τον κόσμο στα παιδικά τους δωμάτια κατέδειξε με πολύ παραστατικό και εύγλωττο τρόπο ότι η «διαφορετικότητα» δεν είναι μόνο ασυνήθιστη αλλά είναι και αναπότρεπτη, επιβεβλημένη αλλά και επιθυμητή στην καθημερινή ζωή.
Παράγοντες όπως η θρησκεία, η εργασία ή η ανεργία, το φύλο, ο σωματότυπος, οι σεξουαλικές προτιμήσεις, ο πόλεμος, ο τόπος που ζει κάποιος και χιλιάδες άλλα, διαμορφώνουν διαφορετικούς ανθρώπους, ιδιοσυγκρασίες, συνήθειες, πιστεύω, ιδέες, καθημερινότητα και δίνουν αυτήν την ποικιλία και την ¨διαφορετικότητα¨ στην ανθρώπινη ύπαρξη. Ενεργοποιώντας τους μαθητές με ερωταποκρίσεις και υποθετικά σενάρια τους οδήγησε να συνειδητοποιήσουν ότι οι άνθρωποι δεν ¨είναι¨ αυτό που ¨φαίνονται¨ και ότι η ¨διαφορετικότητα¨ δεν πρέπει να μας τρομάζει, έχει τις αιτίες της, τις εξηγήσεις της, πολλές φορές δεν είναι επιλογή αλλά αποτέλεσμα συνθηκών και χρειάζεται μόνο κατανόηση και αποδοχή.
Αναφέρθηκε επίσης στην σημασιολογική διαφορά ανάμεσα στον πρόσφυγα και μετανάστη, και με την ευκαιρία της συζήτησης με τους μαθητές για την διαφορετική βαρύτητα που έχουν οι δύο λέξεις και τα αίτια που έχουν ως αποτέλεσμα αυτές τις καταστάσεις, ο Αλί, πρόσφυγας από το Αφγανιστάν, μίλησε για τη διαδρομή της ζωής του ως σήμερα.
Η μαρτυρία του συγκλονιστική, προκάλεσε την έντονη συμπάθεια των μαθητών και τον αμέριστο θαυμασμό τους για τη δύναμη, την προσπάθεια, την ψυχική αντοχή, το σθένος, την αποφασιστικότητα να φύγει από την εμπόλεμη πατρίδα του αρχικά με την οικογένειά του, 6 χρονών παιδί, ζητώντας καταφύγιο σε διπλανή χώρα και αργότερα, στα 12, μόνος του, πουλώντας το ποδήλατό του, να πάρει άγνωστους δρόμους, οι οποίοι τον οδήγησαν με πολλές δυσκολίες, ανυπέρβλητα εμπόδια και πολλές φορές απάνθρωπες καταστάσεις, στην Ελλάδα.
Η πορεία του ήταν πραγματικά μια πορεία από το σκοτάδι του πολέμου, τη φρίκη του θανάτου, την απάνθρωπη εκμετάλλευση στο φως της ζωής, στην αποδοχή, στην κατανόηση, στην αξιοπρέπεια της ανθρώπινης υπόστασης. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Αλί σήμερα, ενώ ακροβατούσε μεταξύ ζωής και θανάτου σε όλη τη διάρκεια της ζωής του ως την ενηλικίωσή σου, ξέρει πέντε γλώσσες, ασχολείται με τη φωτογραφία, εργάζεται ως διερμηνέας για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και έχει δημιουργήσει τη δική του οικογένεια προσφέροντάς της ένα ασφαλές περιβάλλον.
Ευχαριστούμε πολύ την κ. Καμπέλη, τον Αλί, την Αναπτυξιακή Ηρακλείου και την Διευθύντρια του σχολείου μας κ. Μπρουχούτα, καθώς τέτοιες πρωτοβουλίες ενημέρωσης, βιωματικής προσέγγισης καίριων θεμάτων και ενδυνάμωσης της ενσυναίσθησης μόνο θετικά αποτελέσματα μπορούν να έχουν στους μαθητές μας.

