Στο πλαίσιο του διαπιστευμένου σχεδίου Εrasmus+ με κωδικό 2021-1-EL01-KA121-SCH-000009768 οι εκπαιδευτικοί Λιλιμπάκη Γεωργία (ΠΕ03) και Παντελάκη Ελευθερία (ΠΕ02) συμμετείχαν σε δραστηριότητα επιτόπιας παρακολούθησης (Job Shadowing) στο σχολείο Colegio Alca (https://www.colegioalca.com) στην πόλη Santiago de Compostela της Ισπανίας. Επιλέχθηκαν εκπαιδευτικοί θεωρητικών και θετικών μαθημάτων ώστε να μεταφέρουν όσο το δυνατόν περισσότερη γνώση για τους τρόπους αξιοποίησης της ψηφιακής τεχνολογίας τόσο στα θεωρητικά όσο και στα μαθήματα θετικών επιστημών και να εξυπηρετηθεί καλύτερα ο πρώτος στόχος του Erasmus Plan που είναι η ενσωμάτωση ψηφιακών εργαλείων από τους εκπαιδευτικούς στη διδασκαλία τους. Το σχολείο υποδοχής είναι ένα  σχολείο Προσχολικής, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης  το οποίο  αξιοποιεί συστηματικά την ψηφιακή τεχνολογία με τρόπο υποδειγματικό σε όλες τις λειτουργίες του (διδασκαλία και διοίκηση) και  υλοποιεί καινοτόμα προγράμματα σχετικά  με τις νέες τεχνολογίες ή το STEM (τομείς που αφορούν τη δική μας διαπίστευση Erasmus+)

Τόσο η προετοιμασία της παρακολούθησης της εργασίας των συναδέλφων εκπαιδευτικών, η υποδοχή , η ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του σχολείου,  όσο και η  διαμονή στην πόλη σχεδιάστηκαν άψογα χάρη στη συνεργασία με την υποδιευθύντρια του σχολείου Edelmira Riero Romero. Η παρακολούθηση των μαθημάτων των Ισπανών συναδέλφων, οι οποίοι  άνοιξαν πρόθυμα την τάξη τους, υπήρξε μια πολύτιμη εμπειρία. Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας είχαν  την ευκαιρία να βιώσουν μέσα από την ένταξή τους   στο καθημερινό ωρολόγιο πρόγραμμα των μαθημάτων τον τρόπο διδασκαλίας θετικών και θεωρητικών μαθημάτων (Μαθηματικά, Φυσική, Τεχνολογία, Γλώσσα , Ιστορία , Λογοτεχνία, Καλλιτεχνικά), να γνωρίσουν αναλυτικά το ισπανικό εκπαιδευτικό σύστημα και να συζητήσουν για το αντίστοιχο ελληνικό.

Οι γνώσεις, οι δεξιότητες, οι εμπειρίες αλλά και τα συναισθήματα που αποκόμισαν θα αποτελέσουν πηγή προβληματισμού και θα συμβάλλουν στην αλλαγή της στάσης μας στη διδασκαλία. Κάποιες από τις μεθόδους διδασκαλίας με χρήση ψηφιακής τεχνολογίας που παρακολούθησαν θα μπορούσαν να εφαρμοστούν και στο δικό μας σχολείο και για αυτό προγραμματίζονται  ήδη δράσεις για τη διάχυση των αποτελεσμάτων της κινητικότητας στη σχολική κοινότητα αλλά και ενέργειες  για την ενσωμάτωση καλών πρακτικών που ξεχώρισαν. Ωστόσο, είναι γεγονός ότι ορισμένες διδακτικές πρακτικές  λόγω έλλειψης πόρων και υποδομών δύσκολα θα μπορούσαν να εφαρμοστούν στο σχολείο μας χωρίς τις απαραίτητες αλλαγές στο γενικότερο σχεδιασμό της  εθνικής  μας πολιτικής για την εκπαίδευση. Η εξαιρετική ,πάντως, συνεργασία και η γόνιμη αλληλεπίδραση που είχαμε με τους Ισπανούς συναδέλφους άνοιξε το δρόμο  για περαιτέρω επαφή και επικοινωνία ανάμεσα στα δύο σχολεία και ενίσχυσε το άνοιγμα της σχολικής μας μονάδας γενικότερα προς την Ευρώπη και τον κόσμο. Μέλημά μας να μπορέσουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για αρτιότερη και αποδοτικότερη εκπαιδευτική διαδικασία που θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής του  Ευρωπαίου πολίτη.

Η διευθύντρια και ο Σύλλογος διδασκόντων του Γυμνασίου Αρχανών ευχαριστούν ιδιαίτερα τους συναδέλφους στο Colegio Alca  (σχολείο υποδοχής) στο Santiago de Compostela της Ισπανίας  για τη φιλοξενία και ελπίζουν σε νέα συνεργασία!

Δυo λόγια για το Santiago de Compostella καθώς περπατάμε…

Το Καμίνο ντε Σαντιάγο ντε Καμποστέλα είναι ένας από τους σημαντικότερους προσκυνηματικούς δρόμους της Ευρώπης και ολόκληρου του κόσμου αλλά και ένα από τα τρία σημαντικότερα προσκυνήματα για τους καθολικούς, μαζί με αυτόν του Αγίου Πέτρου της Ρώμης και των Αγίων Τόπων στα Ιεροσόλυμα. Αποτελείται από πολλές εναλλακτικές διαδρομές εντός και εκτός Ισπανίας.Η πιο διάσημη είναι το «Καμίνο Φρανθές», η γαλλική διαδρομή.

Το Καμίνο ,όμως, δεν είναι μόνο το περπάτημα , ο δρόμος  για το προσκύνημα στον επιβλητικό καθεδρικό ναό του Αγίου Ιακώβου.Είναι ακόμα  μια άμεση επαφή με τη φύση της Ιβηρικής χερσονήσου, τα βουνά της, τα δάση της, τους κάμπους και τα χωράφια της. Είναι μια γνωριμία με τον πολιτισμό της Ισπανικής γης, με την αρχιτεκτονική των πόλεων και την απλότητα της επαρχίας, τα ήθη και τα έθιμα της, τις μουσικές της, τα εδέσματα της αλλά και μια  γνωριμία  με ανθρώπους από όλα τα μήκη και πλάτη της υφηλίου.Περπατώντας τις πρώτες πρωινές ώρες  στην πλατεία έξω από το ναό, παρά το γεγονός ότι η ομίχλη θολώνει συχνά το τοπίο, συναντάς πλήθος κόσμου που σιωπηλά και γαλήνια ολοκληρώνει ένα ταξίδι θρησκευτικό αλλά και συνάμα ένα ταξίδι προσωπικό λόγω της  ιδιαίτερης και βιωματικής σχέσης που αναπτύσσει καθένας  με τον εαυτό του κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας. Η πόλη του Santiago de Compostela  και η επιτόπια παρακολούθηση στο Colegio Alca μας έδωσε το “ταξίδι” για να ανοίξουμε νέους δρόμους και να αλλάξουμε ζωές…

Ο τοπικός τύπος για τη Δραστηριότητα

Αφήστε μια απάντηση