Κατά το διάστημα 12-19/4/2024, το Γυμνάσιο Αρχανών λειτούργησε ως φορέας υποδοχής σε σχέδιο κινητικότητας μαθητών που υλοποίησε το  σχολείο Collège Jacques Monod της πόλης Laval της Γαλλίας, παρέχοντας  με χαρά υποδοχή και φιλοξενία σε μαθητές και εκπαιδευτικούς του εν λόγω σχολείου. Οι 14 από τους 34 Γάλλους μαθητές φιλοξενήθηκαν σε οικογένειες μαθητών του σχολείου μας.

Οι 34 μαθητές και οι πέντε συνοδοί καθηγητές τους  μοιράστηκαν μαζί μας την καθημερινότητα όχι μόνο της σχολικής μας πραγματικότητας αλλά και της τοπικής μας ιστορίας και παράδοσης. Ειδικότερα διοργανώσαμε παραδοσιακά ελληνικά και γαλλικά παιχνίδια (υπεύθυνος καθηγητής : Τσαγκαράκης Κωνσταντίνος)  κατά τη διάρκεια των οποίων Γάλλοι και Έλληνες μαθητές συνεργάστηκαν με προθυμία  και διασκέδασαν. Εξερευνήσαμε  την πόλη των Αρχανών παίζοντας  κατά ομάδες μέσω ψηφιακής εφαρμογής. Περπατήσαμε με ενθουσιασμό το μονοπάτι για το Φουρνί και  γευτήκαμε  παραδοσιακά φαγητά μαγειρεμένα από τους γονείς των μαθητών που φιλοξενούσαν. Στο σχολείο παρακολουθήσαμε σχολικά μαθήματα,  εργαστήρια και δράσεις που σχεδιάστηκαν ειδικά  για την περίσταση.  Συγκεκριμένα Γάλλοι και Έλληνες μαθητές παρακολούθησαν τα εξής:

  • Σχέδιο μαθήματος για τη σύνδεση της ελληνικής με τη γαλλική γλώσσα , μάθημα Νέων ελληνικών για αρχάριους ( υπεύθυνοι καθηγητές: Σκυβαλάκη Βάλια- Παντελάκη Ελευθερία).
  • Eργαστήριο eco literacy (υπεύθυνη καθηγήτρια Σταυρακάκη Ειρήνη).
  • Εργαστήριο δημιουργίας ψηφιακού κόμικς (υπεύθυνοι καθηγητές : Αλεξάκη Μαρία- Ελένη- Τυλιανάκης Μανόλης).
  • Εργαστήριο προσομοίωσης αρχαιολογικής ανασκαφής (υπεύθυνοι καθηγητές Παντελάκη Ελευθερία – Κουτσοκέρα Νικολέτα).
  • Σχέδιο μαθήματος  Αγγλικών με θέμα τους Ολυμπιακούς αγώνες, για την προαγωγή της συμπερίληψης μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες (υπεύθυνη καθηγήτρια : Σκυβαλάκη Βάλια).
  • Σχέδιο μαθήματος μαθηματικών για την προαγωγή της συμπερίληψης όλων των μαθητών (υπεύθυνοι καθηγητές : Λιλιμπάκη Γεωργία, Πετράκης Ευτύχης, Μαρκάκης Γιάννης).
  • Σχέδιο μαθήματος για το σεβασμό και την αποδοχή της διαφορετικότητας (υπεύθυνοι καθηγητές: Χρόνη Μαρία, Βλαστού Ζωή, Παντελάκη Ελευθερία).
  • Μάθημα κρητικών χορών (υπεύθυνοι μαθητές: Πανέρα Όλγα, Παχάκη Μαρία, Πετράκης Μάνος, Στακάκης Γιώργος, Τζενάκη Μαρία, Τραβαγιάκης Μάριος).
  • Προετοιμασία τοπικών παραδοσιακών εδεσμάτων (υπεύθυνοι : Ζωγραφιστού Ευσεβία, Λιλιμπάκη Γεωργία, Σταυρούλα Καρασταμάτη, Ψαράκη Δώρα).

Ευχαριστούμε θερμά τις οικογένειες για τη συνεργασία, την υποστήριξη και για  την εξαιρετική φιλοξενία που παρείχαν στους Γάλλους μαθητές. Ευχαριστούμε, επίσης, τον πολιτιστικό σύλλογο « Χαραυγή» και το «Εργαστήριο κρητικής έκφρασης» που πρόθυμα  προσέφεραν κρητικές φορεσιές στους μαθητές που χόρεψαν. Η συνδρομή και η υποστήριξη ,τέλος, της Διευθύντριας Μπρουχούτα Αργυρώς  και  του συνόλου του συλλόγου εκπαιδευτικών υπήρξε σημαντική για την επιτυχή ολοκλήρωση της υποδοχής.

Αποκομίσαμε όλοι  ξεχωριστές εμπειρίες και «χτίσαμε» ιδιαίτερα πλούσιες  αναμνήσεις. 

Erasmus: ανοίγει δρόμους , αλλάζει ζωές.

Διαδραστικής παρουσίασης/παιχνιδιού με θέμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Δραστηριότητες

Στιγμές

Κρητικοί χοροί

Γαλλικός χορός

Αφήστε μια απάντηση