Την εβδομάδα 8-12 Μαΐου 2023 το σχολείο μας φιλοξένησε την αποστολή 12 μαθητών και 2 εκπαιδευτικών από το σχολείο Základná škola της Σλοβακίας. Η φιλοξενία, η οποία πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της διαπίστευσης Erasmus+ 2021-27 που υλοποιούν και τα δύο σχολεία, είχε ως βασικό σκοπό την εκπαίδευση μαθητών του σχολείου μας σε μεθόδους προγραμματισμού με τη χρήση ρομποτικών κιτ και την αξιολόγηση της διδασκαλίας με τη μέθοδο της Διαμορφωτικής Αξιολόγησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μαθήματα όλης της εβδομάδας πραγματοποιήθηκαν αποκλειστικά από τους μαθητές του Σλοβάκικου σχολείου (με την απλή επίβλεψη των συνοδών καθηγητών τους), ενώ όλες οι δραστηριότητες είχαν ως βάση τον ελληνικό μύθο του Δαίδαλου και του Ίκαρου, αλλά και το μάθημα της Βιολογίας.

Τη Δευτέρα 8 Μαΐου μετά από μια μικρή τελετή υποδοχής των φιλοξενούμενων μας, οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες και ακολούθησαν δραστηριότητες γνωριμίας, ενώ αναλύθηκε το πρόγραμμα μαθημάτων της εβδομάδας και ο τρόπος λειτουργίας των ομάδων.

Την Τρίτη 9 Μαΐου οι μαθητές μας μελέτησαν τον ελληνικό μύθο του Δαίδαλου και του Ίκαρου και τον τρόπο κίνησης των διαφόρων ζώων, ενώ οι μαθητές από τη Σλοβακία άρχισαν να εξηγούν τον τρόπο λειτουργίας και προγραμματισμού των ρομποτικών κατασκευών (Lego Spike, Lego EV3, Lego WeDo) που είχαν ήδη ετοιμάσει.
Μετά το τέλος των μαθημάτων οι μαθητές και των δύο σχολείων συμμετείχαν σε κοινές δραστηριότητες με τους μαθητές του Λυκείου Αρχανών στα πλαίσια της ημέρας της Ευρώπης.

Την Τετάρτη 10 και την Πέμπτη 11 Μαΐου οι μαθητές μας εκπαιδεύτηκαν διεξοδικά στον προγραμματισμό των ρομποτικών κατασκευών χρησιμοποιώντας απλές και σύνθετες εντολές προγραμματισμού, αλλά και προγραμματιστικές δομές επιλογής και επανάληψης.

Μετά το τέλος των μαθημάτων της Πέμπτης, το σχολείο μας θέλοντας να ανταποδώσει την επίσκεψη των φίλων Σλοβάκων αλλά και να τους ευχαριστήσει για τις γνώσεις που μετέδωσαν στα παιδιά μας, παρέθεσε μπουφέ με ντόπια τοπικά φαγητά και γλυκά που είχαν ετοιμάσει οι μαθητές μας και οι γονείς τους (τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά). Η αποστολή της Σλοβακίας εντυπωσιάστηκε πραγματικά από την πλούσια Κρητική γαστρονομία αλλά και φιλοξενία.

Την Παρασκευή 12 Μαΐου η επίσκεψη της Σλοβάκικης αποστολής έκλεισε με ανασκόπηση, αξιολόγηση και ανατροφοδότηση της εβδομάδας που πέρασε και ακολούθησε επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου και ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού από τον φιλόλογο του σχολείου μας και διδάκτωρ Ιστορίας κ. Μιχάλη Νάιδο και την κα. Μαριαλένα Αλεξάκη υπεύθυνη του προγράμματος.

Οι εντυπώσεις που άφησε η αποστολή των Σλοβάκων στο σχολείο μας ήταν εξαιρετικές. Ειδικά ο τρόπος με τον οποίο «πάντρεψαν» οι μαθητές της Σλοβακίας την ελληνική μυθολογία με τη βιολογία και τον προγραμματισμό ήταν κάτι που εντυπωσίασε τους μαθητές μας, οι οποίοι έφυγαν απ’ αυτή την εβδομάδα γεμάτοι γνώσεις, μοναδικές εμπειρίες και νέες γνωριμίες.

Από την άλλη η Σλοβάκικη αποστολή εντυπωσιάστηκε από τον τρόπο ανταπόκρισης των μαθητών μας τόσο γλωσσικά (τα μαθήματα έγιναν στα αγγλικά), όσο και γνωστικά σε όλες ανεξαιρέτως τις δραστηριότητες των μαθημάτων, ενώ δεν σταμάτησαν λεπτό να εκθειάζουν την κρητική φιλοξενία.

Το ραντεβού των δύο σχολείων ανανεώθηκε για το προσεχές μέλλον, μια που το Základná škola και το σχολείο μας συνεργάζονται στενά εδώ και τρία περίπου χρόνια στα πλαίσια των προγραμμάτων Erasmus+ με εξαιρετικά αποτελέσματα και προοπτικές.

Αφήστε μια απάντηση