Successful Strategies for Teaching Students with Special Needs in Every Classroom

Barcelona (04-09/3/2024)

Συμμετέχοντες: Αλεξάκη Μαριαλένα, Ζωγραφιστού Βιβιάννα

Δευτέρα 4/3

H πρώτη μέρα του σεμιναρίου, ήταν ημέρα γνωριμίας με τους συναδέλφους των άλλων χωρών και με την επιμορφώτρια. Συνολικά στο σεμινάριο συμμετείχαν 11 καθηγητές από σχολεία της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Λετονίας, της Δανίας και της Ελλάδας. Οι συμμετέχοντες παρουσίασαν το σχολείο τους και το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας τους και στη συνέχεια η επιμορφώτρια έδωσε πληροφορίες για την πόλη της Βαρκελώνης και τα σημαντικά αξιοθέατά της.

Τρίτη 5/3

Η δεύτερη μέρα του σεμιναρίου ξεκίνησε με καταιγισμό ιδεών για το τι σημαίνει ποικιλομορφία (diversity) και γιατί αυτή είναι πολύ σημαντική για όλους. Συζητήσαμε για τις αξίες (values) της ζωής και το πόσο σημαντικό είναι να σεβόμαστε και να καταλαβαίνουμε τη διαφορετικότητα. Κάναμε βιωματικές δράσεις έτσι ώστε να αρχίσουμε όλοι να σκεφτόμαστε “out of the box” και πάνω σε αυτό το πλαίσιο μιλήσαμε για το πόσο σημαντική είναι η  συμπερίληψη (inclusion). Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης. Εκεί, αφού ξεναγηθήκαμε στους χώρους του πανεπιστημίου, μας ζητήθηκε να πάρουμε από τους όμορφους κήπους του πανεπιστημίου ένα αντικείμενο από τη φύση προκειμένου να πραγματοποιήσουμε  μια δράση στο χώρο του σεμιναρίου. Έπρεπε λοιπόν να σκεφτούμε “out of the box”, να συσχετίσουμε το αντικείμενο αυτό με την τάξη ή τους μαθητές μας και να κάνουμε ένα κολαζ με αυτό.

Τετάρτη 6/3

Την τρίτη ημέρα μάθαμε για τις διαφορετικές μορφές αυτισμού και για το πως εμείς μπορούμε να βοηθήσουμε αυτά τα παιδιά στην τάξη μας. Ενημερωθήκαμε για όλα τα είδη των νοητικών και μαθησιακών δυσκολιών (intellectual and learning disabilities) και συζητήσαμε μεθόδους και τρόπους ένταξης αυτών των παιδιών στην τάξη έτσι ώστε να υπάρχει το καλύτερο μαθησιακό αποτέλεσμα γι΄ αυτά. Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε το Μουσείο Μοντέρνας τέχνης της Βαρκελώνης. Κατά την περιήγησή μας έπρεπε να εντοπίσουμε στους πίνακες κάποια βασικά συναισθήματα που μας είχε δώσει η επιμορφώτρια νωρίτερα. Μέσα από αυτή την διαδικασία αντιληφήκαμε πως μπορούμε να εντάξουμε την τέχνη στην εκπαίδευση, καθώς τα παιδια με μαθησιακές δυσκολίες μπορούν ετσι να μάθουν πιο ευχάριστα και δημιουργικά.

Πέμπτη 7/3

Την τέταρτη μέρα του σεμιναρίου συζητήσαμε για τη δραση στο μουσείο και πως μέσα από την τέχνη και με ομαδικές εργασίες  μπορούν τα παιδιά να εκφραστούν καλύτερα. Ενημερωθήκαμε για κάποια εργαλεία  ICT που βοηθούν τα παιδια με αυτισμό, μάθαμε για τις γωνιές χαλάρωσης (relaxation corners) και πόσο σημαντικές είναι αυτές στα σχολεία και δημιουργήσαμε Social stories, δηλαδή ιστορίες με μικρά, ξεκάθαρα κείμενα και εικόνες, που δίνουν οδηγίες στα παιδιά με αυτισμό και τα βοηθούν να κατανοήσουν καλύτερα τη διαπροσωπική επικοινωνία, ώστε να να μπορούν να αλληλεπιδρούν με αποτελεσματικό και κατάλληλο τρόπο.

Παρασκευή 8/3

Την τελευταία μέρα του σεμιναρίου το θέμα ήταν το bullying, οι τρόποι αντιμετώπισής του και οι στρατηγικές anti bullying. Επίσης μιλήσαμε για το πόσο σημαντικό είναι το αίσθημα της ευγνωμοσύνης στη ζωή μας και τη ζωή των μαθητών μας. Μάθαμε για πρακτικές, όπως το βάζο της ευγνωμοσύνης (Gratitude Jar) και για το  Sensory room, μια αίθουσα στο σχολείο με διαφορετικούς χώρους μέσα σε αυτήν, έτσι ώστε τα παιδιά με μαθησιακές και νοητικές δυσκολίες να μπορούν να χαλαρώσουν, να ηρεμήσουν και να μπορούν μετά να συνεχίσουν τα μαθήματά τους πιο συγκεντρωμένα. Μέσα σε αυτή την αίθουσα μπορεί να υπάρχει χώρος για κατασκευές και επιτραπέζια ή άλλος χώρος με λάστιχα και στρώματα γυμναστικής, χώρος για να ακούνε οι μαθητές μουσική, ακόμα και κονσόλες παιχνιδιών. Ως τελική εργασία για το σεμινάριο έπρεπε λοιπόν να φτιάξουν οι συμμετέχοντες κάθε χώρας ένα κολάζ με τις τεχνικές που έμαθαν στο σεμινάριο και ιδέες που μπορούν να αξιοποιηθούν στο σχολείο τους.

Κατά την παραμονή μας στη Βαρκελώνη επισκεφτήκαμε όλα τα σημαντικά αξιοθέατα της πόλης, όπως τα αρχιτεκτονικά αριστουργήματα του Gaudi (Casa Battlo, Casa Mila, Sagrada Familia, Parc Guell), περπατήσαμε στις όμορφες γειτονιές της και γευτήκαμε τα πολύ νόστιμα φαγητά και τοπικά ποτά της Καταλονίας! 

Ο τοπικός τύπος για το σεμινάριο