Λένε ότι αν έχεις έναν κήπο και μια βιβλιοθήκη, έχεις όλα όσα σου χρειάζονται.

Σε μια εποχή σαν τη σημερινή που λουλούδια και βιβλία συχνά περνούν απαρατήρητα, δοκιμάσαμε να τραβήξουμε την προσοχή των μαθητών μας στις σελίδες  ενός βιβλίου που έγινε best seller εξιστορώντας μελανές στιγμές που εκτυλίχθηκαν στο «Νησί των ζωντανών νεκρών», όπως  αποκαλούσουν τη Σπιναλόγκα.

Περνώντας την είσοδο της πύλης περπατήσαμε στα χνάρια  ενός παρελθόντος όχι πολύ μακρινού. Διαβάζοντας αποσπάσματα από το βιβλίο της Victoria Hislop στα σκαλοπάτια ενός  κτιρίου που κάποτε περιέθαλπε τους χανσενικούς στο νησί, δοκιμάσαμε να ζωντανέψουμε τα συναισθήματα μιας εποχής που οι άρρωστοι άνθρωποι πάλι απομονώνονταν, αλλά για διαφορετικό λόγο από ό τι σήμερα.

Πριν την επίσκεψή μας παρακολουθήσαμε το αφιέρωμα στη Σπιναλόγκα από την εκπομπή «Μηχανή του χρόνου» (https://youtu.be/vJ1fS7sg9D4)  και συγκεντρώσαμε  σχετικό υλικό για την ιστορία του νησιού και  τη νόσο του Χάνσεν, συνεντεύξεις ασθενών και φωτογραφίες εποχής. Οι μαθητές ανάρτησαν αυτό το υλικό σε χάρτη του νησιού που δημιούργησαν χάρη στην εφαρμογή google maps συνδυάζοντας τη γεωγραφική απεικόνιση του χώρου με χρήσιμες πληροφορίες για κάθε επισκέπτη. Μπορείτε να δείτε τον χάρτη εδώ.

Ας κρατήσουμε την πόρτα της λογοτεχνίας και της ιστορίας ανοιχτή… σίγουρα κάποιοι θα βρεθούν να την διαβούν…

Για την υλοποίηση όλης της δράσης και της διδακτικής επίσκεψης στη Σπιναλόγκα, συνεργάστηκαν οι εκπαιδευτικοί Παντελάκη Ελευθερία (φιλόλογος), Αλεξάκη Μαριαλένα (οικιακής οικονομίας), και Τυλιανάκης Μανώλης (πληροφορικός) και τα τμήματα Β1 και Β3 του σχολείου μας.

Πολλά συγχαρητήρια στους μαθητές μας και στους καθηγητές τους για την εξαιρετική αυτή δουλειά τους.

Ηχητικά αποσπάσματα

(Σαρώστε με το κινητό σας το QR Code και ακούστε τα ηχητικά αποσπάσματα.)
Το Νησι- Απόσπασμα σελ. 11
Ηχητικό απόσπασμα από το "Νησί" της Victoria Hislop σελ. 11
Το Νησι- Απόσπασμα σελ. 142
Ηχητικό απόσπασμα από το "Νησί" της Victoria Hislop σελ. 142
Γράμμα-Σπιναλόγκα-
Γράμμα(Σπιναλόγκα)

Αφήστε μια απάντηση