ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΧΑΝΩΝ

Archanes Junior High School

Παγκόσμια εβδομάδα για την κλιματική κρίση

Η Mε αφορμή την Παγκόσμια εβδομάδα δράσης για την κλιματική αλλαγή 20-27 Σεπτεμβρίου 2019 μαθητές του Γυμνασίου συμμετείχαν σε δράσεις με σκοπό την ευαισθητοποίησή τους για την προστασία του περιβάλλοντος..
Αναλυτικότερα οι μαθητές της Α Γυμνασίου στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας (υπεύθυνη καθηγήτρια κ. Παντελάκη Ελευθερία) και της Οικιακής Οικονομίας (υπεύθυνη καθηγήτρια κ. Αλεξάκη Μαριαλένα) συζήτησαν για τα προβλήματα που προκαλούν οι άνθρωποι στο περιβάλλον και ζωγράφισαν γι’ αυτά. Ακολούθησε παρουσίασή τους σε εσωτερικό χώρο του σχολείου. Επίσης φόρεσαν κονκάρδες με εικόνες ενημέρωσης για την εβδομάδα δράσης για κλιματική αλλαγή.
Οι μαθητές της Β’ τάξης υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας Αγγλικών κ. Βάλιας Σκυβαλάκη, δημιούργησαν κολάζ με φωτογραφίες με θέμα τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη και το τοποθέτησαν στην αίθουσα των αγγλικών. Επιπρόσθετα οι μαθητές του Β4 με αρωγό τη φιλόλογό τους κ. Ειρήνη Σταυρακάκη ζωγράφισαν τη μετόπη του τμήματος τους με ανάλλογο θέμα.
Οι μαθητές της Γ’ Γυμνασίου στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας (υπεύθυνη καθηγήτρια κ. Παντελάκη Ελευθερία ) παρακολούθησαν σχετική με την κλιματική αλλαγή παρουσίαση του ΚΠΕ Βάμου. Ακολούθησε συζήτηση για τα ακραία καιρικά φαινόμενα των ημερών μας , την υπερθέρμανση του πλανήτη και τους καύσωνες. Οι μαθητές στη συνέχεια προχώρησαν σε συγγραφή κειμένου σχετικά με το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το σχολείο στη διαμόρφωση περιβαλλοντικής συνείδησης . Επιπρόσθετα τα παιδιά του Γ1 (με συνοδοιπόρο την καθηγήτρια της τάξης τους Ελένη Μακράκη), μετά από συζήτηση και προβληματισμό για το θέμα της κλιματικής κρίσης, δημιούργησαν ψηφιακές και χειροποίητες αφίσες με σύνθημα «SOSτε τον πλανήτη!».
Τέλος σ' ολους τους μαθητές του σχολείου μας μοιράστηκαν τσάντες πολλάπλών χρήσεων προσφορά της Ε.Σ.Δ.Α.Κ.
Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια τόσο στις εξαίρετες καθηγήτριες του σχολείου μας, οι οποίες με βιωματικό τρόπο ενέπνευσαν τους μαθητές τους, όσο κυρίως στους ίδιους τους μαθητές που συνεργάστηκαν στις παραπάνω δράσεις.
Είμαστε σίγουροι ότι μέσω αυτών των δράσεων, οι μαθητές μας θα διαμορφώσουν στάσεις και αξίες προστασίας της φύσης.

 

Κλιματική κρίση: Κάνε κάτι… Συμβαίνει τώρα.

Μερικά μόνο ενδεικτικά νούμερα

klimatiki1(Οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης σε μια φωτογραφία)

 

 • Ο Ιούλιος του 2019 ήταν ο πιο θερμός μήνας όλων των εποχών στην Ευρώπη.
 • Τα κύματα καύσωνα έφτασαν να επηρεάζουν ακόμη και τον Αρκτικό Κύκλο.
 • Στη Γροιλανδία, σε μια μόνο ημέρα έλιωσαν 11 δισεκατομμύρια τόνοι πάγου.
 • Τον μήνα Ιούλιο ο παγετώνας της Γροιλανδίας έχασε 197 γιγατόνους πάγου.
 • Στη Σιβηρία τεράστιες πυρκαγιές κατακαίουν επί εβδομάδες πολύτιμα δάση.
 • Σήμερα η μέση θερμοκρασία του πλανήτη είναι κατά 1°C πιο υψηλή σε σχέση με τις απαρχές της βιομηχανικής επανάστασης πριν από περίπου 150 χρόνια. Τα 2/3 αυτής της αύξησης έχουν σημειωθεί από το 1975 και μετά.
 • Το δάσος του Αμαζονίου παράγει το 22% του οξυγόνου όλης της γης. Κατά την περίοδο 1ης Ιανουαρίου-23ης Αυγούστου 2019, 75.336 πυρκαγιές κατέκαυσαν (και κατακαίουν ακόμα) το συγκεκριμένο δάσος.

Η μετάφραση

klimatiki4Κάποιος ίσως θα αναρωτηθεί "και τι με νοιάζει εμένα τι γίνεται στον Αμαζόνιο και στη Σιβηρία;". Μόνο που η απάντηση είναι πιο ξεκάθαρη από κάθε άλλη φορά, "σε αφορά και σε επηρεάζει και μάλιστα άμεσα". Ας δούμε πώς.

Σύμφωνα με την έκθεση της WWF, η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα φθάσει τους 1,5° C μεταξύ 2030 και 2052, εάν η αύξηση συνεχιστεί με τον τρέχοντα ρυθμό. Μόνο απ αυτό το σενάριο στην Ελλάδα:

 • οι δασικές εκτάσεις που θα καίγονται ετησίως θα αυξηθούν κατά 41%,
 • οι ακραίοι καύσωνες, που κανονικά εμφανίζονται μία φορά στα είκοσι χρόνια, θα αυξηθούν κατά 173%
 • οι ραγδαίες βροχοπτώσεις θα αυξηθούν κατά 10%.
 • Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με την παραπάνω έκθεση της WWF μεταξύ άλλων για τη χώρα μας προβλέπονται τα εξής:
 • Η άνοδος της μέσης στάθμης της θάλασσας στη χώρα μας εκτιμάται ότι θα κυμανθεί μέχρι το 2100 μεταξύ 0,2 και 2 μέτρων.
 • Αναμένεται ότι κατά το τέλος του 21ου αιώνα η βροχή θα μειωθεί μεταξύ 5% και περίπου 19%, αντίστοιχα, σε επίπεδο επικράτειας
 • Στη βόρεια Κρήτη, αναμένονται 20 επιπλέον ημέρες ξηρασίας μέχρι το 2021-2050 και μέχρι 40 επιπλέον ημέρες το 2071-2100.
 • Η διάρκεια των ξηρών περιόδων στο νότιο Ηράκλειο θα παρουσιάσει μια αύξηση της τάξης των 10 ημερών.


Οι αιτίες

klimatiki3Γνωρίζουμε πλέον χωρίς αμφιβολία τι προκαλεί την κλιματική αλλαγή: οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, δηλαδή από την καύση ορυκτών καυσίμων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και τις μεταφορές, την κτηνοτροφία και την καταστροφή των φυσικών οικοσυστημάτων (δάση, ωκεανοί).

Σύμφωνα με τις εκθέσεις της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), η ανθρωπογενής επέμβαση στο κλίμα προσθέτει περίπου 0,2°C στην παγκόσμια θερμοκρασία κάθε δεκαετία. Αν η τάση αυτή συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό, η μέση άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας θα φτάσει τους 1,5°C μεταξύ 2030 και 2052. Τα περιθώρια αναχαίτισης αυτής της τάσης και των καταστροφικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής είναι πια πολύ στενά.

Και τα κράτη τι κάνουν παγκοσμίως;

Σχεδόν τίποτα. Για δύο βασικά λόγους:

 1. Τα υπερ-κέρδη από την ανθρώπινη δραστηριότητα είναι απίστευτα μεγάλα για να θυσιαστούν στο βωμό της προστασίας του πλανήτη και της ανθρώπινης ζωής.
 2. Η κλιματική κρίση, μέχρι τώρα τουλάχιστον, δεν είχε άμεσες συνέπειες. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να εφαρμόζονται κοντόφθαλμες πολιτικές που έχουν σκοπό πάντα το κέρδος. Ενώ οι επιστήμονες που προειδοποιούν εδώ και χρόνια τους πολιτικούς μας άρχοντες χαρακτηρίζονται τουλάχιστον κινδυνολόγοι.


Μα αφού δεν μπορούν οι πολιτικοί να κάνουν κάτι, τι μπορώ να κάνω εγώ;

Οι πολιτικοί μπορούν αλλά δε θέλουν. Εμείς λοιπόν μπορούμε και πρέπει να θέλουμε. Μερικά απλά καθημερινά και ανέξοδα πράγματα, όσο κι αν μας φαίνεται περίεργο, μπορούν να προσφέρουν πολλά στη σωτηρία του πλανήτη. Ενδεικτικά:

 • Χρησιμοποιούμε οικολογικά αντί πλαστικά προϊόντα.
 • Κάνουμε ανακύκλωση πλαστικών αλλά και ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών.
 • Δεν σπαταλάμε αλόγιστα το νερό.
 • Σβήνουμε τα φώτα που δεν χρειαζόμαστε.
 • Προσέχουμε τί τρώμε (όπως λένε πολλοί επιστήμονες η επανάσταση για το κλίμα ξεκινάει από το πιάτο μας).
 • Δεν αφήνουμε σκουπίδια σε θάλασσες και ακτές.
 • Κι ο κατάλογος απλών, αλλά σωτήριων πραγμάτων δεν έχει τελειωμό.

klimatiki5Το ενθαρρυντικό είναι ότι οι νέοι άνθρωποι, η γενιά της κλιματικής αλλαγής βγαίνει στο δρόμο. Ήδη χθες στην Αθήνα έγινε μαθητική πορεία για την κλιματική αλλαγή. Περισσότερα από 1 εκατ. παιδιά βγήκαν την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019 στους δρόμους όλου του κόσμου, βάζοντας έναν μεγάλο στόχο: να αλλάξουν τον κόσμο.

Η 16χρονη Γκρέτα Τούνμπεργκ, ένα μικροσκοπικό κοριτσάκι με ξανθά κοτσιδάκια από τη Σουηδία η οποία πριν από τέσσερα χρόνια διαγνώστηκε με σύνδρομο Άσπεργκερ και πάσχει από επιλεκτική αλαλία, έχει αναχθεί με τη δράση της, σε σύμβολο της μάχης κατά της κλιματικής αλλαγής, προτεινόμενη μάλιστα από τρεις Νορβηγούς βουλευτές για το Νόμπελ Ειρήνης 2019.

Η εβδομάδα από 20-27 Σεπτεμβρίου είναι Παγκόσμια εβδομάδα δράσης για το κλίμα. Μαθητές, γονείς, νέοι και οργανώσεις μας καλούν να ενώσουμε τη φωνή μας με εκατομμύρια ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο για να ζητήσουμε από τις κυβερνήσεις να πάρουν άμεσα μέτρα κατά της κλιματικής αλλαγής. Ας ζητήσουμε από αυτούς που δημιούργησαν το πρόβλημα να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Το σχολείο μας ανταποκρινόμενο σ' αυτό το κάλεσμα θα οργανώσει την εβδομάδα αυτή μια σειρά από δράσεις που στόχο έχουν να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν μαθητές και γονείς.

 

Πηγές

Η κλιματική κρίση συμβαίνει τώρα. WWF. https://www.wwf.gr/climate-crisis
“Το αύριο της Ελλάδας: επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα κατά το άμεσο μέλλον”, Αθήνα, Σεπτέμβριος 2009. Επιστημονική μελέτη WWF. https://www.wwf.gr/images/pdfs/wwf-to_avrio_tis_elladas.pdf
Έκθεση της IPCC για την κλιματική αλλαγή. https://www.wwf.gr/images/pdfs/WWF-briefing%20IPCC2018.pdf
Μπορεί να νικηθεί η κλιματική αλλαγή; https://www.kathimerini.gr/980590/gallery/epikairothta/perivallon/mporei-na-nikh8ei-h-klimatikh-allagh
Κλιματική κρίση: δουλεύοντας για έναν καλύτερο κόσμο. https://blog.kariera.gr/kariera-tips/klimatiki-krisi-doulevontas-gia-enan-kalytero-kosmo/
Η γενιά της κλιματικής αλλαγής βγαίνει στον δρόμο. https://tvxs.gr/news/periballon/i-genia-tis-klimatikis-allagis-bgainei-ston-dromo

 

 

Σχολικό Δίκτυο

Κεντρική Σελίδα
Πανελληνίου Σχολικού Δικτύου

sch

 

Εγγραφή Μαθητών
στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο

Student Registration

 

Ηλεκτρονική τάξη

Student Registration

Ενημέρωση


Τοπικός τύπος


Ημερολόγιο


About us | Programms | Contacts


Copyright © 2015-2020. All Rights Reserved.


             


Αρχάνες  Τ.Θ. 3,   70100

Τηλ.-fax: 2810-751808
email: mail@gym-archan.ira.sch.gr